by

Soal Penentu Ulama Akhirat, Dan Ulama Dunia.

*SOALAN MAUT*

Zaman dulu ada seorang sultan yang telah mengambil seorang ilmuan agama menjadi menterinya. maka diberi istana, gelaran, isteri yang cantik dan pelbagai kemewahan.

Satu hari sultan memanggil Menteri Agamanya dan bertanya 3 soalan;
1. Apa itu Dunia
2. Apa itu Akhirat
3. Apa itu Iman.

Sultan hanya memerlukan jawaban yang tepat dan jitu, tak mahu syarahan yang panjang-panjang. Menteri Agama (MA) terpinga-pinga untuk mencari jawaban yang memuaskan hati sultannya. Sultan telah murka memberi tempoh seminggu supaya boleh mencari jawaban.

Kemudian sultan hantar wakilnya kepada MA dan bagi titah bahawa sultan akan merampas segala kemewahan MA jika gagal memberi jawaban yang di kehendaki seperti banglo, harta, kenderaan, gelaran, isteri dan anak-anak. MA mengalami kerugian yang amat sangat memikirkan dia akan kehilangan segala-segalanya. Tak dapat tidur, makan tak lagi berselera.

MA telah mengumpulkan ramai cerdik pandai untuk mendapatkan jawaban. tetapi gagal. Akhirnya MA keluar dari istana untuk mencari orang yang boleh memberi jawaban keresahannya sekaligus menyelamatkan apa yang di milikinya.

Saat apa bila hampir tiba deadline, keserabutan MA makin bertambah memikirkan akan kehilangan segalanya. Sehari sebelum deadline MA termenung di bawah sebuah pohon besar mengenangkan nasibnya.

Di tepi MA termenung ada seorang tua sedang berkebun. Bila matahari terik dikepala, orang tua berhenti untuk makan tengahari dan shalat Duhur. Maka diajak MA makan bersama. MA yang kerungsingan memikirkan jabatan istana dan lain-lain yang dimiliki hingga tak berselera nak makan.

Orang tua bertanya: Tuan, nampaknya anda ada masalah? Boleh hamba menolong tuan?
MA memberitahu kisahnya dan soalan-soalan sultan beserta syarat-syarat kepada orang tua tersebut.

Soalan 1. Apakah Dunia?

maka jawaban orang tua , *Dunia ialah apa-apa amalan yang kita buat untuk di tinggalkan (hal ini diketahui oleh hati masing-masing)*

2. Soalan 2, Apa itu akhirat?

jawab orang tua tersebut, *Akhirat ialah apa-apa amalan yang kita buat untuk di bawa ke alam akhirat tanpa ada apa-apa maksud dunia di dalamnya (ini pun dkenali oleh hati masing-masing)*

Soalan 3, Apa itu iman?

Maka orang tua itu bagi tahu: Akan aku bagi tahu petang nanti selepas sholat Asar.

Bila waktu Asar mereka sholat Asar dan selepas sholat MA terus bertanya Apa itu iman?

Pada masa itu terdapat beberapa ekor anjing sedang makan sisa-sisa makanan tengah hari. Orang tua memberi syarat untuk memberi jawaban yang ketiga, MA mesti makan bersama anjing-anjing tersebut. MA berfikir berkali-kali makan dengan anjing najis berat, tak makan jawatan & harta habis, hidup susah dan melarat. fikir-fikir … fikri-fikri.

Akhirnya MA buat keputusan untuk makan bersama anjing-anjing itu. Apabila MA duduk untuk makan bersama anjing-anjing itu, orang tua pegang kolar bajunya dan berkata:
*”Tuan, inilah Iman. Bagi mereka yang ada iman, sanggup kerugian segala dunianya tetapi tidak akan langgar perintah Allah. Tetapi mereka yang tidak ada iman akan sanggup langgar perintah Allah untuk selamatkan dunianya.*”

Neu susoen uleh : Abuwa Acheh Sumatra

Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

News Feed